Amintiri

Georgia
Georgia

“Bună, numele meu este Georgia și îmi place culoarea roz”, asta a fost prima frază rostită în facultate, într-un amfiteatru cu sute de oameni. După ce am terminat facultatea, primul job a fost de consultant de marketing, iar primul an s-a bazat 70% pe cunoștințele acumulate în facultate. Tocmai de aceea le recomand viitorilor studenți să pună mâna și să muncească, să nu aștepte terminarea studiilor. Eu, dacă aș fi din nou studentă, aș pune mai mult accent pe voluntariat, practică și work&travel.

Andreea

Hai să vă povestesc un moment ce m-a dus cu gândul la facultate și lucrurile utile pe care le-am învățat. Atunci când am realizat primul meu brief pentru campania de promovare a unui festival, mi-a amintit de concursul de publicitate pe care l-am realizat în anul 3 de facultate. Datorită acestui concurs am învățat cum să faci o campanie integrată de comunicare și de câte lucruri trebuie să ții cont când faci un astfel de proiect. Dacă aș fi profesoară în momentul de față, aș recomanda tuturor studenților să facă din timpul facultății cât mai multă practică și să se implice în cât mai multe proiecte de voluntariat, pe diverse subiecte.

Andreea
Bogdan
Bogdan

Țin minte că primul examen pe care l-am picat în facultate a fost la contabilitate. Tot atunci am învățat și cât de important este să nu îți fie rușine să ceri ajutorul colegilor. Pentru a mă ajuta să trec examenul, am primit “meditații” de la o colegă și uite așa am reușit să trec examenul. Dacă aș fi acum student, m-aș bucura mult mai mult de această perioadă. După ce am terminat facultatea și m-am angajat, am avut parte de puține lucruri din ceea ce îmi imaginam, dar mult mai multe decât mă așteptam.

Andrei (Stafie)

Scurt și la obiect, chiar dacă unele examene par imposibil de luat, nu te stresa prea tare cu notele. Eu le recomand tinerilor studenți să înceapă încă din timpul facultății o carieră în domeniul ce îi atrage, iar dacă aș fi profesor, le-aș povesti studenților lucruri cât mai practice din experiența mea și a invitaților cu care aș destinde atmosfera la cursuri (de preferat invitați ce activează în domeniul respectiv și are în spate o experiență demnă de apreciat).

Andrei (Stafie)
Alin Ghenea
Alin Ghenea

Un profesor a spus cândva la cursul său că vânzător se poate numi cel ce vinde aer condiționat la polul nord. Ca o mică mențiune, eu nici până în ziua de astăzi nu am reușit. Dacă aș fi pentru o zi profesor, cel mai probabil nu aș merge la curs, cu siguranță studenții s-ar bucura. Sau probabil i-aș scoate pe toți în oraș, la un suc sau poate undeva în parc, dar cu siguranță nu în sala de curs. În schimb, din ipostaza de student, cred că m-aș îndrăgosti non stop: de fete, de locuri sau de cărți. Vă las cu un ultim gând: căutați libertatea minții și a spiritului, ele trăiesc în Timișoara. Le găsiți oriunde, sala de curs, complex, piața unirii sau pe lângă Bega, chiar și în gară. Fără libertate riscați să rămâneți blocați în cotidianul găunos.

Romina

Sunt un om hotărât, care știe foarte bine ce vrea. Din momentul în care eu mi-am propus să mă ocup de marketing, a fost clar că mă va ajuta, iar acum nu este zi în care să nu aplic câte ceva din ce am învățat la facultate. Chiar dacă nu îmi amintesc în mod deosebit momentele cele mai hazlii din facultate, îmi aduc aminte, însă, de oamenii pe care i-am remarcat și apreciat încă de pe atunci. Dacă aș fi profesor, aș ieși cu studenții pe teren, la companii, în magazine, pe stradă, în cafenele. Am observa și am încerca să creăm împreună soluții pentru o anumită problemă punctual. Le-aș acorda credit și aș încerca să le insuflu cât mai multă încredere în ei, pentru că și eu am primit același lucru la momentul potrivit.
Nu îmi place să dau sfaturi, dar mă gândesc la tinerii de acum ca la niște frațiori, față de care îmi permit să fac 2-3 recomandări: Fiți încrezători în viitorul vostru, fiți încrezători în voi. Îndrăzniți să experimentați, să încercați, să întrebați, să cereți, să propuneți. Fiți transparenți. Studiați asiduu. Faceți totul cu bun simț și cu respect, atât pentru voi cât și pentru cei din jur. Fiți optimiști și zâmbiți mereu. Dar, mai înainte de toate, fiți oameni.

Romina
Raul
Raul

Primul lucru pe care l-aș face acum diferit, ca student, ar fi să învăț mai mult, iar ca profesor i-aș implica pe studenți în sesiuni de job shadowing pentru a-i pune în legătură și cu lucrurile practice cu care o să interacționeze în câmpul muncii. Una dintre puținele materii cu aplicații practice în viața profesională a fost Marketing cu Ciprian Adam. Îmi aduc aminte că el a și dat direcție carierei mele, fapt pentru care îi mulțumesc. Ca un sfat pentru tinerii studenți, le-aș sugera să nu se grăbească. Facultatea este o experiență, nu un scop. Faceți-o să conteze și ascultați sfaturile profesorilor (tineri).

Luiza Iovanescu

Momentele de care îmi amintesc din facultate sunt cursurile la care mergeam de drag să îi ascult pe profesori cum ne povestesc din experiența și cunoștințele lor (Mutașcu, Mura, Heteș, Buglea). Profesorul meu de suflet este Alexandru Roja. Mi-au plăcut stilul de a interacționa cu studenții, gândirea lui și, în special, materia predată. Eu, ca profesor, aș încerca sa fac un training prin care să îmi atrag studenții și să îi încurajez să se exprime cât mai mult, iar ca studentă (din nou) m-aș implica mai mult și aș încerca să profit de toate oportunitățile pe care le întâlnesc.

Deci, dragi studenți, bucurați-vă de fiecare moment!

Luiza Iovanescu
Dorin Rata
Dorin Rata

Țin minte că, în cadrul unui proiect, a trebuit să mă îmbrac în ceva stăpân al pădurii și triumfam prin facultate în bustul gol, cu ceva picturi și pânze atașate. După care, am făcut o memorabilă poză, m-am întâlnit în ipostaza asta cu domnii profesori Roja și Bunget, care au început să râdă.

Că tot am amintit de profesori, eu i-aș duce pe toți studenții să vadă în practică ce doresc să ajungă. Iar dacă aș fi din nou student, cred că m-aș implica mai mult în partea de voluntariat și aș studia mai multă contabilitate. Trebuie să recunosc că sunt foarte fericit că în facultate am întâlnit JCI Timișoara, organizație în cadrul căreia am fost și președinte un an de zile, am avut câteva proiecte marcante în România, am modificat o lege a IMM-urilor și am întâlnit oameni minunați. Vă îmbrățișez!

Andrei Avram

Am ajuns să fondez și să conduc propria companie cu ajutorul celor mai de preț lucruri dobândite în facultate: cunoștințele acumulate și oamenii alături de care am legat prietenii. Momentul în care mi-am dat seama cât de utile sunt informațiile din cadrul cursurilor la facultate a fost cel când mi-a prezentat prima dată contabila datele din bilanțul contabil. Pe lângă profit și cifra de afaceri, nu am înțeles mai nimic, fiind nevoit să răsfoiesc din nou câteva materii.

Andrei Avram
Andrei Mimiș
Andrei Mimiș

Hai să vă povestesc cum a fost “prima noapte în facultate”. În seara dinainte de evenimentul Open Doors FEAA, eram împreună cu un grup de studenți ce urma să devină mai apoi Creative Minds. Ajutam la decorarea creativă a demisolului facultății. În vizită apare Domnul Decan al FEAA, Ovidiu Megan, despre care nu știam nimic până în acel moment. Ne dă câteva sugestii și discutăm liber despre cum să amplasăm standurile, dar eu aveam propria mea viziune și am început să îl contrazic. Dezbatem noi vreo 5 minute, iar în final rămâne cum propusesem, urmând ca apoi să descoper cu cine m-am contrazis și cât de important era cuvântul său în facultate. Acela a fost un moment în care am învățat cât de mult contează să fii luat în seamă, chiar din primul an de facultate. De departe, însă, cel mai frumos moment din facultate a fost lansarea primului hub educațional din România, Minds Hub.

Cristian Uibar

După cum spunea Nelson Mandela, „Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea”. O zi este puțin, dar dacă ar fi să predau ceva, aș vrea să provoc audiența prezentă la educare continuă, la învățare ca o formă de relaxare care să fie practicată zilnic, de la câteva minute până la o oră, pe tot parcursul vieții. Subiecte pe care le consider importante, dar nu se predau la facultate: Bunăstare, Empatie, Iubire, Respect, Compasiune. În schimb, se promovează competitivitatea și alte lucruri care în cele din urmă nu te ajută să crești ca om, ci pe termen lung îți aduc frustrări, invidie, depresie daca nu reușești și, daca reușești, e doar o placere temporară. Până la urmă, călătoria contează și are valoare, din ea învățăm.

Cele mai utile lucruri învățate în facultate au fost Contabilitatea, Comerțul international, vămuirea, toate informațiile despre transport și cel mai tare curs a fost de departe cel de Negociere Comercială. Cu siguranță recomand.

Cristian Uibar
Ovidiu Herman
Ovidiu Herman

Trebuie să mărturisesc încă de la bun început că am avut parte în facultate de o grămadă de momente în care mă întrebam “La ce mă ajută pe mine asta?!”, iar acum îmi dau seama că mă folosesc mult de lucrurile învățate atunci. Tocmai de aceea, dacă aș fi profesor pentru o zi, i-aș pune pe studenți să gândească. Înainte de asta, însă, aș găsi o metodă prin care să înțeleg ce își doresc ei să facă, ce îi motivează și cum văd ei viitorul lor și al lucrurilor ce îi înconjoară. Ăsta ar fi un proces lung, dar cu rezultate garantate din punctul meu de vedere. Dar, cum nu sunt profesor, am să le transmit câteva recomandări, ce sună cam așa:
– stai focusat pe ceea ce faci;
– învață repede ce trebuie să faci în diferite situații și testează cât mai mult din ceea ce înveți… așa o să te obișnuiești mai repede cu ce ai învățat;
– gândire de ardelean, viteză de oltean!
– distrează-te și bucură-te de viață de parcă ai fi câștigat la Loto cel mai mare premiu din istorie 😉

Lucian Onica

Ce vremuri! Finanțe-Bănci, am cam fost student model, că nu prea veneam pe la facultate. 🙂 Când am ajuns, am aflat că „moneda nu are logică”, dar și cât de mult contează prietenia. Dintre profi, Mister Mutașcu știe să-ți capteze atenția. Și chiar dacă nu am făcut prea mult marketing în facultate, acum câștig bani făcând ceea ce îmi place. Un lucru mi-e clar: nu te opri când ai obosit, oprește-te când ai terminat!

Lucian Onica
Emil Hortopan
Emil Hortopan

Absolvent de Contabilitate și Informatică de Gestiune, acum lucrez în audit. Cool, nu?! Nu la fel de cool a fost momentul în care am picat primul examen. Țin minte și acum că mă grăbeam foarte tare să ajung la majoratul unui prieten din Târgu Jiu, iar examenul tot se decala de la ora la care trebuia să înceapă. Era la Microeconomie cu D-na Laura Cismaș, iar faptul că o apreciam ca profesor m-a făcut să am tot drumul remușcări. Cu ocazia asta mi-am dat și eu seama ce puțin contează o notă pentru un student de anul 1. Acum, după terminarea facultății, mi-am mai dat seama și care este diferența între ceea ce am învățat în facultate și cum stă treaba cu adevărat în practică. Așa că, dragi studenți, profitați de toate oportunitățile care vi se oferă! Sunt multe, așa că alegeți ce e mai bun și scoateți maxim din ele!